Kwart Belgen in zomer naar Frankrijk

Wie deze zomer naar Frankrijk trekt, loopt veel kans andere Belgen tegen het lijf te lopen: liefst 27 procent van de Belgen gaat er op vakantie, waarmee het met voorsprong de populairste vakantiebestemming is. Spanje (17 procent) en Italië (11 procent) vervolledigen de top 3. Dat blijkt uit cijfers van reisbijstandsorganisatie Europ Assistance. Wanneer we op reis gaan, mag het bovendien wat kosten. Een doorsnee Belgisch gezin zet een vakantiebudget van 2.412 euro opzij, zo’n 37 euro meer dan vorig jaar.

Liefst 88 procent van de Belgische vakantieganger kiest voor een Europese vakantie. Opvallend: net na de 3 toplanden vinden we België zelf terug. Bijna 1 op de 10 geeft aan in eigen land op vakantie te gaan. Ook Nederland en Duitsland doen het goed, zij wippen over Griekenland en Turkije. Voor die landen speelt vooral de risicovolle situatie een grote rol: in Griekenland blijft de economische malaise aanhouden, terwijl in Turkije de terreurdreiging steeds groter wordt.

Terreurdreiging
De cijfers komen uit een enquête die kort na de aanslagen in Brussel werd afgenomen. Toen verklaarde slechts 47 procent van de Belgen op zomervakantie te trekken – maar liefst tien procent minder dan in 2015. Voor een kwart van onze landgenoten is het risico op aanslagen zelfs het belangrijkste citerium bij het zoeken naar een geschikte bestemming. Turkije, Noord-Afrika en Egypte werden in ed enquête dan ook vaak aangestipt als te mijden landen.