Hao Hao is wellicht zwanger

Reuzenpanda Hao Hao is wellicht zwanger. Dierenpark Pairi Daiza laat weten dat de panda tekenen vertoont van zwangerschap. Honderd procent zeker is het nog niet, maar mogelijk zit er dus een babypanda of babypanda's aan te komen.

"Op dit moment kan voorzichtig gesproken worden over een mogelijke, misschien waarschijnlijke komst van een baby", luidt het zeer behoedzaam bij het dierenpark. Wanneer de zwangerschap bevestigd zou worden, dan zou het jong tussen vandaag en het begin van de zomer, op eender welk moment, geboren kunnen worden, aldus Pairi Daiza.

Meerdere signalen
Verschillende signalen wijzen op een zwangerschap: Eerst en vooral zijn er de resultaten van het urineonderzoek van Hao Hao. "Dagelijks worden urinestalen genomen, waarin drie verschillende variabelen worden geanalyseerd. Deze drie waarden lijken erop te wijzen dat er zich een embryo heeft ingeplant in de baarmoederwand van Hao Hao", aldus Tim Bouts, zoölogisch directeur en dierenarts.

Gedrag
Verder wijst haar gedrag op zwangerschap. "Gedurende enkele weken at Hao Hao het dubbele van haar dagelijkse portie aan bamboe. Vervolgens nam haar interesse in eten sterk af en weigerde ze om haar grot te verlaten. Ze slaapt veel en is snel vermoeid. Vorig jaar hebben we hetzelfde meegemaakt. We zijn dus erg voorzichtig gebleven en hebben onze vermoedens voor onszelf gehouden. Deze keer zijn de signalen echter veel duidelijker geworden", zegt verzorgster Tania Stroobant. Hao Hao heeft geen aandacht meer voor de mannelijke verzorgers. Ook zondert ze zich vaker af. "We hebben eveneens opgemerkt dat haar tepels opzwellen, wat erop wijst dat ze zich klaarmaakt om borstvoeding te geven. De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek bevestigen nu onze observaties", aldus Pairi Daiza.

Voorzichtig
De verantwoordelijken blijven uiterst voorzichtig in dit stadium. "Het blijft steeds mogelijk dat Hao Hao schijnzwanger is of dat ze de foetus verliest." Indien alles positief evolueert, wordt dit het eerste jong voor Hao Hao, na een dubbele kunstmatige inseminatie uitgevoerd met het sperma van Xing Hui, de mannelijke reuzenpanda in Pairi Daiza, op 10 en 11 februari 2016. Geboortes bij deze met uitsterven bedreigde diersoort zijn zeldzaam. Wereldwijd worden er jaarlijks (inclusief in China), slechts gemiddeld een dertigtal jongen geboren in gevangenschap, en 242 sinds 2008. In de bergen in China leven in het wild nog slechts 2.000 panda's.