Dossier Aanslagen Brussel

Testament van Abrini gevonden op laptop

De man met het hoedje, Mohamed Abrini, heeft voor de aanslagen in Brussel een testament geschreven. Daarin staat dat hij de aanslagen in Parijs steunt en legt hij ook uit waarom hij zelf een terrorist werd. Dat staat te lezen op de site van de Franse zender BFMTV.

Het testament werd gevonden op een laptop die werd gevonden door een wijkagent in een vuilnisbak in de buurt van het appartement waar de terroristen verbleven in Schaarbeek. In het testament vertelt Abrini waarom hij zich aansloot bij IS. Het document werd al op 2 februari geschreven.

Abrini zegt dat de terroristen van de aanslagen in Parijs “helden” zijn en dat ook hij als martelaar wil sterven. Het was zijn oudere broer die hem over de streep trok. Souleymane Abrini stierf in 2014 in Syrië. Zijn strijdersdood was voor Mohamed de aanleiding om ook te gaan strijden voor IS. 

Mohamed Abrini werd op 9 april opgepakt. Hij werd al geruime tijd gezocht voor zijn aandeel bij de aanslagen in Parijs en speurders vermoedden dat hij ook de man met het hoedje was bij de aanslag op Zaventem. Na zijn arrestatie gaf Abrini dat ook toe. Abrini vergezelde de twee kamikazes op de luchthaven en bracht zelf de koffer met de meeste explosieven naar daar. Hij verliet de luchthaven toen voor de explosies.