Gevangene sterft na vechtpartij in Lantin

In de gevangenis van Lantin is gisterenavond een gedetineerde overleden na een hevige ruzie met een medegevangene. De feiten werden bevestigd door het Luikse parket. Een onderzoeksrechter, een wetsdokter, de gerechtelijke politie en het politielaboratorium kwamen ter plaatse. Uit de autopsie is gebleken dat de man niet overleden is door een plastieken steekwapen, maar dat hij met een stoel is neergeslagen.

De gevangene verbleef op de psychiatrische afdeling van de gevangenis en werd bij de medicatiebedeling dood aangetroffen in zijn bed, zegt woordvoerster Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen. Uit de eerste vaststellingen blijkt dat het slachtoffer om het leven is gebracht door zijn celgenoot. Die is meegenomen voor verhoor. Van De Vijver voegt nog toe dat de twee werden opgevolgd door een psychiater, ook tijdens de cipiersstaking die nu al drie weken bezig is.

Het gerechtelijk onderzoek zal duidelijkheid moeten verschaffen over de omstandigheden waarin de gedetineerde om het leven is gekomen, benadrukt de woordvoerster.

Gisteren postte de Waalse politicus Alain Onkelinx (PS) op Twitter enkele foto's van de gevangenis van Lantin, waarop te zien is in wat voor een "apocalyptische staat" de gevangenis zich bevindt. De PS'er bracht er afgelopen weekend een bezoek.