"Gevangenis Lantin is apocalyptisch"

De Waalse politicus Alain Onkelinx (PS) heeft op Twitter enkele foto's gepost van de gevangenis van Lantin in Luik, waarop te zien is in wat voor een "apocalyptische staat" de gevangenis zich bevindt. De PS'er bracht er afgelopen weekend een bezoek.

In de gevangenis staken de cipiers al drie weken lang. Op de foto's is te zien hoe de gevangenis vol afval ligt en cellen quasi onbewoonbaar zijn. Bedden zijn ingezakt en er is zelfs geen branddetectiesysteem. Door de foto's te publiceren hoopt de politicus dat de ernst van de situatie daar duidelijk wordt.

Brandweer opgevorderd
Gisteren nog diende de brandweer van Luik een stakingsaanzegging in, nadat ze sinds zaterdag is opgevorderd om de stakende cipiers van Lantin te vervangen. De voorbije weken vorderden de federale autoriteiten nog politieagenten en soldaten op.

De inzet van de brandweer is volgens Misikir Corhay van de socialistische overheidsvakbond "nutteloos". "In geval van een brand mogen we (de brandweer, nvdr.) zelfs niet tussenkomen, want enkel de bewakers hebben toegang tot de gebouwen. Het feit dat we in onze kazernes reeds onderbemand zijn en nu twee mensen verliezen om een rol te vervullen die niet de hunne is, brengt ons in de problemen voor.... niets."