Diamantenfraudeurs veroordeeld in Antwerpen

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de organisatoren van een megafraude in de Antwerpse diamantensector veroordeeld. De 65-jarige hoofdbeklaagde Raymond Monstrey die directeur was van de internationale diamantentransporteur Monstrey Worldwide Services kreeg vier jaar cel, een boete van 550.000 euro en een beroepsverbod.

De diamantairs die gebruik maakten van de fraudesystemen van Monstrey werden ook veroordeeld. De rechtbank verklaarde zowat 100 miljoen dollar aan illegaal verkregen vermogensvoordelen verbeurd.

Verschillende straffen
De diamantairs kregen celstraffen van 6 tot 30 maanden en boetes tussen de 2.750 tot 110.000 euro. Hierbij werd een onderscheid gemaakt tussen de diamantairs die slechts sporadisch gebruik maakten van de fraudesystemen en diegenen die vaak gebruik maakten van de diensten van Monstrey. Acht medeorganisatoren kregen celstraffen van 12 tot 30 maanden en boetes tot 2.750 tot 550.000 euro.

De meeste uitspraken werden met uitstel uitgesproken aangezien het meer dan tien jaar duurde om de beklaagden voor de rechtbank te brengen. De boetes daarentegen waren wel effectief, net zoals de verbeurdverklaringen van een totaal van 100.000 miljoen dollar. Er werden van de 103 beklaagden veertien mensen vrijgesproken. Een hiervan is één van grootste Antwerpse diamantbedrijven en haar topman baron Dilip Mehta.

Vele fraudeurs
Tussen 2001 en 2005 maakten ongeveer 355 diamantairs gebruik van de fraudesystemen die de firma van Raymond Monstrey en zijn omgeving aanbood. 220 daarvan werden geïdentificeerd. De 36 belangrijkste diamantbedrijven en hun zaakvoerders die hiervan gebruik maakten, moesten voor de rechtbank verschijnen.

In 2004 ging het strafonderzoek van start. Het dossier telde ongeveer 70.000 bladzijden en legde volgens de rechtbank een “bijzonder goed georganiseerd geheel van fraudesystemen” bloot, dat was volledig verankerd in de diamantenwereld. Het was gericht op het verkrijgen van enorme vermogensvoordelen via valsheden, ontduiking van inkomstenbelastingen, frauduleus opgezette constructies met (offshore) vennootschappen en transport van cash gelden.

Fraude van zo'n 1miljard dollar
Diamanten werden fictief internationaal verhandeld tussen verschillende al dan niet bestaande vennootschappen. Uit het vonnis blijkt dat door de ondoorzichtigheid van de transacties en betalingen een parallelle zwarte markt voor diamantenhandel werd uitgebouwd. Het openbaar ministerie berekenden de omvang van de fraude op zo’n 1 miljard dollar en nog eens 14 miljoen euro. 

Bekijk ook