Betogers zorgen voor ravage op kabinet Geens

Deze voormiddag is een groep betogende cipiers en vakbondsmilitanten het kabinet van minister van Justitie Geens binnengedrongen. Ze sloegen een deur stuk en betraden het gebouw aan de Waterloolaan in Brussel. In de gang richtten ze ook vernielingen aan, de politie moest met traangas tussenkomen. De cipiers werden uiteindelijk verdrongen, maar de schade is aanzienlijk.

De actie die hoofdzakelijk uitgaat van de Franstalige vakbonden, maar ondertussen steun krijgt uit alle sectoren, begon aan het hoofdkwartier van MR op de Brusselse Guldenvlieslaan. De cipiers bekogelden de gevel met honderden eieren en kleine voetzoekers. De actievoerders willen een duidelijk signaal sturen naar premier Charles Michel. "We zijn hier om te zeggen dat ze ons moeten geven wat we willen en dat is een terugkeer naar het personeelsplan van 2014.", aldus Michels Jacobs, verantwoordelijke voor Justitie bij de Franstalige vakbond CGSP.

Vervolgens zakte de luide menigte af naar de FOD Financiën enkele tientallen meters verder op de Waterloolaan om ook bij minister van Justitie Koen Geens letterlijk stevig aan te kloppen op de deur en uiteindelijk ook binnen te vallen, nadat ze de ruit van de ingang hadden vernield. De betogers brachten in de inkomhal ook nog schade aan bloembakken aan, maar werden door de oproerpolitie rond 11.15 uur terug naar buiten verdreven. De deuren werden opnieuw gesloten.

"Verontwaardigd, maar vastbesloten"
Minister van Justitie Koen Geens uit zijn diepe verontwaardiging over het brute geweld dat gebruikt werd door de vakbondsmilitanten vanochtend. Dat meldt zijn kabinet in een persbericht. "Hoewel hij steeds bereid was met die delegatie te spreken, hebben de penitentiaire agenten het onderhoud geweigerd", staat er te lezen.

De plannen voor vandaag blijven echter ongewijzigd. Vanmiddag om vier uur zit minister Geens opnieuw samen met de cipiersvakbonden. Volgens zijn kabinet is Geens meer dan ooit vastberaden om de penitentiaire hervorming waartoe hij zich geëngageerd heeft door te voeren.

Zo groot is ravage kabinet Geens
De ravage op het kabinet was groot. De inkomhal en hele ruiten sneuvelden. Overal lagen er documenten en zelfs een zware kopieermachine werd uit het raam gegooid. “ Het is zelfs verwonderlijk dat er geen gewonden zijn gevallen” zegt VTM NIEUWS journalist Faroek Özgünes.