Cipiers massaal ziek sinds staking

Sinds het begin van de stakingsacties is het aantal zieke cipiers verdubbeld. Een aanzienlijk deel van hen zouden werkwilligen zijn die geen zin meer hebben de stakersposten te bemannen. Wie staakt, verliest bovendien een deel van zijn loon omdat die enkel recht heeft op een stakingspremie. Zieken worden daarentegen gewoon doorbetaald, en cipiers met een vast statuut belanden na een maand ook niet op het ziekenfonds.

In verschillende gevangenissen zouden meer dan de helft van de stakende cipiers officieel ziek zijn. "Hun aantal is de voorbije vier weken geëxplodeerd", zei Frédéric De Thier, de directeur van de gevangenis van Marche-en-Famenne op de Franstalige zender RTBF. In de strafinrichting van Lantin hebben maar liefst 207 van de 650 cipiers zich ziek gemeld. Het fenomeen zou al jaren bestaan, maar door de aanhoudende acties komt het nu nadrukkelijk in beeld.

Een vakbondsman bevestigde daarnaast aan De Standaard dat een ziektebriefje voordeliger is voor de vakbondskas, want anders moeten daaruit de stakingspremies betaald worden.