2016 recordjaar in strijd tegen fraude

De Bijzondere Belastinginspectie heeft dit jaar al meer belastingen ingevorderd dan in heel 2015. Dat schrijven De Tijd en Knack.be dinsdag op basis van cijfers van minister van Financiën Johan Van Overtveldt. Opvallend is dat de BBI in Vlaanderen tien keer meer geld ophaalt in de strijd tegen belastingfraude dan in Wallonië.

Na vier maanden kon de BBI al 228 miljoen euro effectief innen. Dat is nu al meer dan in 2015, toen in een heel jaar 220,2 miljoen euro is binnengehaald. In 2014 ging het om iets meer met 241 miljoen euro, in 2013 224,8 miljoen euro.

Volgens Van Overtveldt komt die stijging er door de groei van het personeelskader en de verjonging van de BBI, en wordt de grootschalige fraude ook steeds meer bij de wortel aangepakt.

Sterke regionale verschillen
Niet in alle landsdelen brengt de strijd tegen belastingfraude even veel in het laatje;  De Vlaamse BBI-directies in Gent en Antwerpen zijn samen goed voor 61 procent van de belastingen die de BBI int. In Brussel gaat het om 19,7 procent, terwijl de Waalse BBI-directie in Namen slechts 5,6 procent binnenhaalt.