Aanval op triatlete is "poging tot moord"

De 26-jarige man die werd opgepakt na de aanval op triatlete Sofie Goos in het Antwerpse Park Spoor Noord, is vandaag voor de onderzoeksrechter geleid en vervolgens aangehouden op verdenking van poging moord. Dat meldt het parket van Antwerpen. De eerste vaststellingen wijzen in de richting van 'een onderliggende psychische problematiek'. Er zal dan ook een psychiater aangesteld worden die de geestestoestand van de verdachte moet onderzoeken. Het parket wil voorlopig geen verdere details kwijt over de zaak.

Sofie Goos werd zondagmiddag tijdens een training aangevallen en met een mes neergestoken door een onbekende man. Ze werd daarbij geraakt aan de rechternier en moet zeker een week op intensieve zorgen blijven, zo meldde ze in een bericht op Facebook.

Toestand stabiel
"Maandagvoormiddag hebben de betrokken artsen in bijzijn van onze teamarts de medische situatie van Sofie Goos geëvalueerd. We kunnen bevestigen dat Sofie Goos geraakt is aan de rechternier. Sofie wordt continue gemonitord op de afdeling intensieve zorgen van het Stuivenbergziekenhuis in Antwerpen. Op basis van de monitoring zal continu geëvalueerd worden of bijkomende behandelingen nodig zijn. Zoals eerder aangegeven is het op dit ogenblik onmogelijk om uitspraken te doen over de termijn van het herstelproces. Al onze gedachten blijven uitgaan naar Sofie, haar partner en familie. We wensen hen enorm veel sterkte in deze moeilijke dagen", liet haar triatlonteam BMC-Etixx weten in een persmededeling.

Zinloos geweld
Goos had het zelf over een geval van zinloos geweld. De triatlete kreeg wel al heel wat steunbetuigingen via sociale media. Ook Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) drukte op Twitter zijn afschuw uit.

"Gezondheid is kostbaarste"
Ook voorzitter Bart Verhaeghe, die zondag met Club Brugge de titel pakte, en het hele Uplace team zijn aangedaan bij het zinloze geweld dat gepleegd werd op Sofie Goos. "Ik veroordeel deze daad van zinloos geweld scherp. Dit staat haaks op de positieve waarden die we met deze duurzame sport willen uitdragen", reageert Verhaeghe. "Onze gedachten gaan uit naar Sofie en haar familie en we wensen haar alle sterkte toe om er weer helemaal bovenop te komen. We wensen ook politie en gerecht te bedanken voor hun snelle en kordate optreden tegen dit zinloos geweld. Dit komt het verwerkingsproces ten goede. Deze daad toont nogmaals aan dat alles zeer relatief is en dat het leven en een goede gezondheid ons kostbaarste goed zijn."

"Pyschiatrische problemen"
“De dader is een 26-jarige man uit Antwerpen”, vertelt VTM NIEUWS-journaliste Nathalie Dyck. “Hij is vanochtend verschenen voor de onderzoeksrechter en die hebben hem aangehouden voor moordpoging. Uit de eerste onderzoeksresultaten blijkt dat de man mogelijk een psychiatrisch probleem heeft.”