Somers wil racisme bij politie uitspitten

De Mechelse burgemeester Bart Somers (Open Vld) wil dat het Comité P een onderzoek doet naar vermeend racisme bij de politie. Gazet van Antwerpen schreef vandaag dat er ook in Mechelen veel racisme in het korps zit, nadat vorige week bleek dat het Antwerpse korps met racisme kampt. De politievakbonden NSPV en Sypol klagen de situatie aan en vragen een onderzoek. Aanleiding is omdat bijna alle Marokkaanse en Turkse politiemensen het korps hebben verlaten.

Een aantal (ex-)politiemensen getuigde aan Gazet van Antwerpen over racistische pesterijen door collega's en leidinggevenden in het Mechelse korps. Volgens een aantal van hen is de situatie in Mechelen "ernstiger" dan in het Antwerpse korps, dat onlangs heel wat kritiek kreeg van het Comité P.

NSPV-voorzitter Tom De Gent vindt dat het Comité P een grondig onderzoek moet doen naar het functioneren van het Mechelse korps. "Als in enkele jaren tijd bijna alle medewerkers van Turkse of Marokkaanse origine vertrekken, dan is er een probleem. Bovendien heeft onze vakbond de jongste jaren namens leden uit Mechelen een veertigtal procedures moeten voeren tegen beslissingen van de korpsleiding. Dat is een zeer hoog aantal. Of er sprake van racisme is, laat ik nog in het midden, want niet alleen allochtonen klagen over de korpsleiding." 

Somers vraagt ook om onderzoek
De roep om zo'n onderzoek wordt nu gesteund door burgemeester Somers. Hij benadrukt dat "niet elke aantijging juist is" en dat er "inderdaad drie allochtone politiemensen zijn opgestapt, maar ook vier zijn bijgekomen". Toch wil ook hij de zaak laten uitspitten.

Korpschef Yves Bogaerts is alvast niet weigerachtig. "Omdat ik me tegen intentieprocessen of onterechte beschuldigingen toch niet kan verdedigen. Ik sluit niet uit dat er incidenten gebeuren, maar volgens onze preventiedienst zijn er geen indicaties dat er in ons korps een sfeer van onverdraagzaamheid heerst."