Zo ziet controle op festival eruit

Verschillende muziekfestivals maakten gisteren al bekend dat ze extra veiligheidsmaatregelen gaan nemen aan de ingang van de festivalweides. Concreet zullen er metaaldetectiepoorten worden ingezet om te vermijden dat verboden voorwerpen worden meegenomen op de weide. 

Bij het binnengaan worden de tassen van de festivalgangers gecontroleerd. Drankflesjes moet je weggooien, metalen voorwerpen moeten in een plastic zakje. Daarna moet je door de metaaldetectiepoort. Als het alarm afgaat, word je nog een keertje gecontroleerd met een metaaldetector. Pas dan mag je door naar de ticketcontrole en kan het feest beginnen. 

Maandag wordt op de festivalweide van Werchter het systeem voor het eerst getest voor het concert van AC/DC. De vraag rijst of de uitgebreide veiligheidscontrole geen lange wachtrijen met zich gaan meebrengen. De organisatie roept dan ook op om gespreid naar de festivals te komen. “Het concert maandag is pas om zeven uur, maar de poorten gaan al open om twee uur. Als iedereen gespreid komt, kan het wachten beperkt blijven.”

"Geen concrete dreiging"

De politie heeft geen weet van een concrete dreiging tegen festivals. Dat zegt woordvoerder Peter De Waele. Maar door terreurniveau drie moeten we overal waakzaam zijn, ook op kleinere festivals waar geen metaaldetectoren ingezet worden.

“Die andere festivals kunnen aan het crisiscentrum vragen of er een dreiging is”, zegt De Waele, “OCAD bevestigde me nog dat er geen enkele concrete dreiging is op een concreet festival. Dus ik denk dat we het normale leven moeten doormaken en ons er van moeten bewust zijn dat we nog altijd in niveau drie zijn. Dat is uitzonderlijk.”

Zo verloopt de volledige controle:

Bekijk ook: