Eindelijk gezond fruitsap voor diabeten

Twee vrienden, een professor en een ondernemer, willen onderzoeken of hun zelfgemaakt perensap gezond is voor diabetici. Gezonder dan bestaande vruchtensappen alleszins, want in hun perensap zit geen enkel additief. En bij een eerste test bleek dat de bloedsuikerspiegel van de diabetespatiënten niet drastisch was gestegen.

Het zijn de peren van Veiling Haspengouw die Dirk en Sebastian in hun sap verwerken. Bestaande perensappen zijn meestal gemaakt van perenpuree, aangelengd met water en additieven. Maar Dirk en Sebastian halen de peren door een speciale vacuüm spiraalpers, in een voedingslabo in Gent. Op die manier maken ze een sap zonder extra suikers en additieven.

Geen negatieve effecten
Bovendien blijkt uit een eigen test dat het geen negatieve effecten heeft op mensen met diabetes. “Een drietal mensen uit ons buurt hebben we in een beperkte set-up dat perensap laten proeven. En we hebben ook gekeken naar hun suikerwaardes. Daaruit bleek dus effectief dat die nauwelijks gestegen waren. In tegenstelling tot bij de klassieke fruitsappen”, klinkt het bij de makers.