1.400 extra plaatsen in gevangenissen

Er komen meer dan 1.400 extra plaatsen in gevangenissen. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) aangekondigd. De extra plaatsen komen er vooral in Wallonië omdat daar de nood het hoogst is. De cipiers in Wallonië en Brussel zijn ondertussen al bijna drie weken aan het staken. Geens hoopt met dit voorstel de staking te breken.

De bedoeling voor het nieuwe masterplan voor de bouw en renovatie van gevangenissen is de overbevolking in de gevangenissen aan te pakken. In de gevangenissen worden 1.432 plaatsen gebouwd of vernieuwd, terwijl er voor geïnterneerden 860 plaatsen bijkomen.

Het plan voorziet in de bouw van een nieuwe gevangenis in Leopoldsburg en Vresse-sur-Semois. Het arresthuis in Lantin wordt vervangen door de heropbouw van de gevangenis van Verviers als strafhuis (240 plaatsen) en door een nieuw arresthuis in de regio Luik (312 plaatsen). In Ieper komt er een uitbreiding met 56 plaatsen van de bestaande gevangenis. De site in Merksplas wordt gerenoveerd tot een gevangenis voor 400 gedetineerden.

Transitiehuizen
Daarnaast is sprake van transitiehuizen met in totaal 100 plaatsen. Het gaat daarbij om kleinschalige projecten waar bepaalde gedetineerden tegen het einde van hun straf de kans krijgen die periode door te brengen om te worden begeleid als voorbereiding op hun terugkeer in de maatschappij. Er komen twee inrichtingen met een lager beveiligingsniveau. Daarvoor worden de gevangenissen van Ruiselede en Jamioulx uitgebreid met telkens 50 plaatsen.

Wat de geïnterneerden betreft, komen er 120 plaatsen bij in Aalst en 240 plaatsen in bestaande forensische of reguliere zorginstellingen in Vlaanderen en Brussel. Daarnaast voorziet het masterplan 500 plaatsen in twee nieuw te bouwen inrichtingen: één in Waals-Brabant en één in Paifve. De bestaande inrichting in Paifve wordt een inrichting voor gedetineerden.

Uitbreidingen
Voorts is sprake van een aantal kleinere uitbreidingen binnen het bestaande circuit. Bovendien is het de bedoeling via voldoende ondersteuning de doorstroming naar het reguliere circuit te bevorderen. Minister Geens benadrukte dat dit masterplan niet in de plaats komt van de vorige plannen. De beslissingen over Haren, Dendermonde en Antwerpen worden verder uitgevoerd. Voor geïnterneerden opende in Gent een specifiek centrum. Dat in Antwerpen is voor het einde van het jaar voorzien.

Kostenplaatje
Hoe het kostenplaatje voor het masterplan er zal uitzien, valt nog af te wachten. De inspanning moet immers nog worden verdeeld over de komende jaren. Mocht de staat de bouw en renovatie zelf in één keer financieren zonder samenwerking met de private sector, dan zou ze 500 miljoen euro moeten lenen, legde Geens uit na afloop van de ministerraad.

Hier komen de nieuwe plaatsen: