Undercovercontroles op alcohol tijdens EK

Volksgezondheid zal tijdens evenementen rond de EK-wedstrijden van de Rode Duivels extra inspecteurs op pad sturen om controles te doen rond drankverkoop aan minderjarigen. Er worden ook twaalf nieuwe inspecteurs – allemaal onder de 26 jaar – aangeworven om ­‘undercover’ te kunnen gaan ­tijdens zulke controles. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Nadat de politie eerder al bekendmaakte dat er tijdens het EK voetbal in Frankrijk extra alcoholcontroles worden gehouden, maakte Volksgezondheid gisteren duidelijk dat ook de organisatoren van supportersevenementen gewaarschuwd zijn.

Een twintigtal inspecteurs gaat in het hele land tijdens wedstrijden van de ­Rode Duivels controleren of er geen bier aan kinderen of sterkedrank aan minderjarigen wordt geserveerd, na problemen tijdens het WK twee jaar geleden.

Boetes
Met de controles wil Volksgezondheid het feest voor jongeren niet verpesten. De controleurs viseren alleen de ­illegale drankverkopers. “We doen dit voor de veiligheid van de kinderen en willen voorkomen dat er ongeregeldheden zijn”, zegt Paul Van den Meerssche, hoofd van de FOD Volksgezondheid. Wie toch drank aan minderjarigen verkoopt, riskeert een boete tot 18.000 euro.

Volksgezondheid werft binnenkort ook twaalf nieuwe inspecteurs aan die moeten controleren op illegale alcohol- en tabaksverkoop. Opvallend: de vacatures zijn enkel voor mensen jonger dan 26 jaar, zodat zij makkelijker ‘undercover’ kunnen controleren. “Jonge mensen vallen minder op tijdens de controles, maar ze hebben ook meer affiniteit met jongeren”, aldus Van den Meerssche.

Bekijk ook: