België betaalt terrorist €78.791

De Belgische staat heeft 78.791 euro uitbetaald aan de veroordeelde terrorist Nizar Trabelsi. Dat heeft Justitieminister Koen Geens (CD&V) geantwoord aan parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang), schrijven Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg.

België werd in 2014 door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens veroordeeld, omdat de regering Trabelsi een jaar eerder had uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat was volgens het Europees hof een "onmenselijke en onterende behandeling", omdat Trabelsi in de VS een levenslange celstraf riskeert zonder kans op vervroegde vrijlating. Daarmee zou de uitlevering in strijd zijn geweest met de Europese Conventie voor de Mensenrechten.

Ons land moest Trabelsi 90.000 euro betalen, maar omdat die nooit zijn gerechtskosten en boetes betaalde, kon Geens daar nog 11.208 euro van aftrekken. Het geld werd niet naar Trabelsi in Amerika opgestuurd, maar werd overgemaakt aan zijn familie in België.

Kleine Brogel
Trabelsi werd in ons land veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar omdat hij een terroristische aanslag zou voorbereid hebben op de luchtmachtbasis Kleine Brogel. Hij had bovendien banden met Al Qaeda en ontmoette ooit persoonlijk Osama Bin Laden. Na zijn celstraf werd hij uitgeleverd aan de Verenigde Staten, die Trabelsi ervan verdachten aanslagen te beramen op Amerikaanse staatsburgers buiten de VS.