Dossier Festivals

Naar festival? Eerst door metaaldetectie

De zomerfestivals nemen dit jaar extra veiligheidsmaatregelen na de terreuraanslagen in Brussel. Wie dit jaar een festivalweide wil betreden, moet via een metaaldetectie passeren.

Alvorens het Festivalpark betreden kan worden, stapt elke bezoeker door een metaaldetectie-poort. Er zal zowel in Werchter als op Graspop Metal Meeting, Dour Festival, Tomorrowland en Pukkelpop gebruik gemaakt worden van deze metaaldetectiepoorten. 

Een aantal weken geleden keurde de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen (FMIV) een aantal maatregelen goed om de veiligheid tijdens de nakende festivalzomer te garanderen. Toen raakte onder meer al bekend dat er extra bewakingscamera’s en een actief fouilleerbeleid komen. 

"Kunnen veiligheid garanderen"
Onze internationale festivals, die een heel belangrijk internationaal publiek krijgen, beseffen dat er nog steeds onveiligheidsgevoel leeft rond België. Ze schakelen dus metaaldetectoren in om aan de internationale gemeenschap te tonen dat ze de nodige veiligheid wel kunnen garanderen. Dat zegt Jan Briers, de voorzitter van de Vlaamse federatie voor muziekfestivals, aan VTM NIEUWS.