Zonnepanelen op elk nieuw bedrijfspand

Nieuwe bedrijfsgebouwen moeten vanaf 1 januari volgend jaar een stuk groene stroom kunnen opwekken. Dat meldt Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open Vld) in Het Laatste Nieuws. De Open Vld'er voert daarmee een Europese richtlijn uit. Met deze verplichting, die al bestaat voor nieuwbouwwoningen, zou de Turteltaks kunnen zakken.

Bij nieuwbouwwoningen moet er nu al per vierkante meter vloeroppervlakte 10 kilowattuur aan hernieuwbare energie zijn. "Het kan gaan om zonnepanelen, maar ook om zonneboilers, pelletkachels, warmtenetten of warmtepompen", zegt Tommeleins woordvoerster. "Bij de nieuwbouwwoningen zien we echter dat twee op de drie eigenaars voor zonnepanelen kiezen."

Subsidies
"De subsidies voor grote installaties van zonnepanelen zullen volgend jaar zeker zakken, misschien zelfs verdwijnen", zegt Alex Polfliet, voorzitter van de sectororganisatie voor zonne-energie. Hij gaat er wel vanuit dat de verkoop door de maatregel een boost zal krijgen.

Zonnepanelen zijn voor de overheid het goedkoopste alternatief ter vervanging van de Gentse biomassacentrale. Komen er veel installaties bij, dan bestaat de kans dat de Turteltaks op termijn omlaag kan. Die heffing moest immers 2 miljard aan subsidies financieren voor de Gentse centrale, maar die steun is intussen geschrapt.

Bekijk ook: