Vakbond: "Staking Zaventem kan nog enkele uren duren"

De werknemers van Aviapartner, een van de twee bagageafhandelaars op de luchthaven van Zaventem, hebben rond 13 uur het werk neergelegd. Op dit moment heerst er veel chaos omdat de bagagebanden stilliggen. Een gebrek aan dankbaarheid voor de flexibiliteit van het personeel na de aanslagen van 22 maart zat het personeel hoog. "Een fout met de loonbrieven was de spreekwoordelijke druppel", zegt Kurt Callaerts, algemeen sectorverantwoordelijke van ACV-Transcom.

De staking van het personeel van bagageafhandelaarAviapartner op Brussels Airport zal "nog minstens vier uur duren", laat vakbondssecretaris van ACV-Transcom Bjorn Vanden Eynde rond 16.30 uur weten. De vakbonden zullen tijdens de onderhandelingen met de directie de "correcte naleving van de akkoorden rond de loon- en arbeidsvoorwaarden eisen", geeft Vanden Eynde nog mee

Aviapartner is naast Swissport één van de twee bagage-afhandelaars op Brussels Airport. Zij behandelen onder meer de vluchten van Jetair, Etihad en Qatar Airways. Reizigers wordt aangeraden naar huis te gaan zonder hun bagage.

Geen dankbaarheid
Laurent Levaux, CEO van Aviapartner is de schuldige voor de vakbonden. "Sinds de aanslagen heeft het personeel een enorme flexibiliteit aan de dag gelegd om de luchthaven weer op de rails te krijgen. Maar Levaux heeft nog niet de moeite gedaan om wat dankbaarheid te tonen", aldus Callaerts. 

De druppel
Fouten op de loonbrieven zijn volgens de vakbondsman de spreekwoordelijke druppel. "Het aantal gewerkte dagen en dus de vergoeding van de salarissen zijn verkeerd, bizar genoeg quasi altijd in het nadeel van de werknemers. Premies die niet of verkeerd uitbetaald worden. Transportkosten die niet betaald worden."  

Toch zint vooral de manier waarop Levaux de bagageafgehandelaar leidt de vakbonden niet. "Trop is teveel. Er zit geen structuur meer in Aviapartner. Hij (Levaux, red.) probeert de citroen helemaal leeg te persen alvorens hij het bedrijf nog wil te gelde maken", besluit Callaerts.

Fractieleiders meerderheid verontwaardigd over staking
De fractieleiders van de meerderheidspartijen waren niet opgezet met de staking op de luchthaven. Peter De Roover (N-VA), Servais Verherstraeten (CD&V) en Patrick De Wael (OPEN Vld) vreesden voor het imago van de luchthaven en veroordeelden de acties.

Luchthaven wederom getroffen
Marc Descheemaecker betreurt de acties enorm. "De luchthaven en de reizigers worden wederom getroffen". Descheemaeker nuanceert wel, aangezien hij ziet dat er toch wat scheef zit in de situatie tussen directie en werknemers.