Dossier Aanslagen Brussel

"Nooit bevel gekomen voor sluiting metronet"

Er is nooit een bevel gekomen om de metro in Brussel te sluiten na de aanslag op de luchthaven. Dat heeft de verantwoordelijke voor de veiligheid van de Brusselse metro vanmorgen gezegd, tijdens zijn verhoor in de parlementaire onderzoekscommissie. Het bevel om de metro te sluiten na de ontploffingen in Maalbeek kwam van de MIVB zelf, niet vanuit de regering of het crisiscentrum.

Exact 11 over 9 uur laat Khalid El Bakraoui zichzelf ontploffen op een metrostel ter hoogte van het station Maalbeek in Brussel. Dat is precies een uur en 13 minuten na de aanslag op de luchthaven. In al die tijd kwam er volgens de MIVB nooit een bevel om de metro in Brussel te sluiten. 

"Ik kan niet bevestigen of ontkennen dat de info over de aanslagen in Zaventem is binnengekomen bij de dispatching. Dat zou kunnen", aldus Eric Buslot de preventieadviseur van de vervoersmaatschappij MIVB. Buslot benadrukte dat de interne evaluatie van 22 maart nog volop aan de gang is.

Geen antwoord
Of na de ontploffingen op Brussels Airport meteen de beslissing had moeten vallen om het MIVB-net te sluiten? "Daar kan ik niet op antwoorden. Dat is de bevoegdheid van het orgaan dat het risico moeten evalueren", reageerde de preventieadviseur op verschillende vragen uit de commissie. En dat orgaan is het OCAD. Dat op dat moment in het crisiscentrum zit, samen met de top van de regering. Daar neemt niemand dus beslissing om de metro te sluiten, volgens de MIVB. Ook niet na de tweede aanslag in Maalbeek, zo blijkt nu. Dat hebben ze uiteindelijk zelf beslist.

"Quasi onmiddellijk"
De bestuurder van het getroffen metrostel nam in elk geval onmiddellijk contact op met de dispatching na de ontploffing in Maalbeek. "Binnen de x seconden is via onze directe lijn onmiddellijk de brandweer verwittigd. En dan treedt meteen ons intern noodplan in werking. Dat is quasi onmiddellijk gebeurd." Zowat meteen na de ontploffing in Maalbeek viel volgens Buslot ook de beslissing om het hele net te sluiten. "Onze ceo heeft onmiddellijk beslist: we sluiten alles. Dat is dan ook gebeurd", zei Buslot nog.

De MIVB zat op 22 maart trouwens zelf niet in de crisiscel van de federale regering. Dat is niet voorzien, zelfs niet na een aanslag op de metro. Ze hebben alleen een vertegenwoordiger in de crisiscel van het Brussels Gewest.

Leed had niet voorkomen kunnen worden
"Het stilleggen van de metro duurt ongeveer een halfuur. Ook liep de dader daar al vroeger rond en had dus op elk moment kunnen toeslaan" Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez.