Vrouw in coma na Red Bull tijdens lopen

De 35-jarige Kathy Vandeportael is zondag tijdens de loopwedstrijd ‘Wings for Life’ in Ieper in een coma beland. Kathy kreeg een energiedrank bij de bevoorrading in plaats van water. Het probleem is dat zulke dranken vocht afdrijven en tegelijk ook je lichaamstemperatuur en hartslag omhoog jagen. Na drie kilometer zakte ze in elkaar.

"Voor de wedstrijd was er een briefing waarin drie maal toe werd gezegd dat we geen water of andere dranken mochten aannemen van mensen langs de weg omdat dat concurrerende merken waren", aldus Kathy Vandeportael. "Vandaar dat we dat niet hebben gedurfd omdat we geen problemen wilden. Daardoor was ik verplicht om Red Bull te drinken want er was niks anders aan de bevoorradingspost."

Kathy dronk een vierde van een blikje uit en na drie kilometer viel ze bewusteloos neer. Ze werd door de MUG naar het ziekenhuis gebracht. Haar lichaamstemperatuur was gestegen tot 42,9 graden. Ze hebben haar in coma gebracht want haar hersenen en hart konden schade oplopen.

Specialisten waarschuwen voor het drinken van energiedranken tijdens het sporten. Ze zijn vochtafdrijvend en laten je lichaamstemperatuur oplopen. Dat samen met het warme weer kan gevaarlijk zijn.

"Het is een combinatie van factoren. Enerzijds heel warm buiten dus ons lichaam koelt trager af en moet meer moeite doen om af te koelen", zegt sportarts Servaas Bingé. "Voldoende drinken voor de inspanning, heel belangrijk, zeker voldoende drinken tijdens de inspanning, dus het lichaam continue voldoende vocht geven en eigenlijk al die effecten zorgen ervoor dat het risico al groot is, voeg daar cafeïne bij dat ook vochtafdrijvend werkt en dan zal dat het risico nog wel vergroten op zo'n zaken."

Red Bull verdedigt zich en zegt dat ze nooit beweerd hebben dat een energiedrank een goed alternatief is voor water. Je moet er altijd voldoende water bij drinken.

Golazo reageert schriftelijk
Golazo, de organisator van het sportevent ‘Wings for Live’ wou enkel schriftelijk reageren. Golazo zegt dat ze voldoende water hadden voorzien, maar dat mensen het water ook gebruikten ter verfrissing, waardoor het snel opgeraakte.