Door dit drama veranderde wapenwet

Het is vandaag exact tien jaar geleden dat Hans Van Themsche in Antwerpen een dubbele moord pleegde. Daarbij kwamen een tweejarig meisje en haar Malinese oppas om het leven. Van Themsche werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens moord met racistische motieven. Door het drama werd de goedkeuring van de nieuwe wapenwet in ons land versneld. 

Op 11 mei 2006 koopt Van Themsche impulsief een jachtgeweer in een winkel. Daarna trekt hij, kaalgeschoren en  gehuld in een lange zwarte jas, op moordtocht door Antwerpen. Hij treft daar eerst een Turkse vrouw met hoofddoek aan die op een bank een boek aan het lezen is. Van Themsche schiet haar neer, de vrouw overleeft de aanslag, maar raakt zwaargewond.

Racistische moord
Maar daarmee is zijn moorddrang nog niet gestild, want even later kruist hij het pad van de Malinese Oulematou Niangadou, die op dat moment aan het wandelen is met de tweejarige peuter Luna Drowart, het kind waar ze op babysit.  Van Themsche schiet de twee koelbloedig neer en wandelt daarna rustig verder. Al snel wordt duidelijk dat de man uit racistische overwegingen handelde.

Uiteindelijk kan Van Themsche door een agent worden tegengehouden, maar dat gaat ook niet zonder slag of stoot: de moordenaar weigert zijn wapen af te geven en wordt uiteindelijk in de buik geschoten.  

Levenslang
Van Themsche verschijnt in oktober 2007 voor het hof van assisen. De jury bevindt hem op alle punten schuldig. Hij wordt veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Hij moet ook de familieleden van de slachtoffers een zware schadevergoeding betalen.

Strengere wapenwet
De zaak-Van Themsche kent voor ons land ook politieke gevolgen. Als gevolg van de schietpartij wordt de goedkeuring van een nieuwe wapenwet versneld. Op die manier kan een impulsaankoop van wapens worden tegengegaan. Voor 2006 was het mogelijk om wapens vrij te kopen, zonder wachtperiode of voorafgaande controle.

De nieuwe wapenwet wordt na het voorval in hoog tempo besproken en goedgekeurd door alle partijen. Sindsdien moet iedereen een vergunning hebben voor een wapen, en is die vergunning beperkt tot maximaal vijf jaar. De Belgische wapenwet is sinds het drama Van Themsche een van de strengste ter wereld.