Oplossing staking gevangenis in zicht?

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft gisteravond samengezeten met verschillende gevangenisdirecteurs. Ze zullen vanavond om 19.00 uur opnieuw samenkomen, om te proberen een oplossing te vinden voor de staking die al twee weken aan de gang is in de Waalse en Brusselse gevangenissen. De vakbonden waren niet aanwezig op het overleg.

Geens ontmoette de directeurs van de gevangenissen van Bergen, Marche-en-Famenne, Vorst, Sint-Gillis en Leuze. Ze bespraken de situatie in de gevangenissen en zullen woensdag proberen een oplossing te vinden voor de huidige toestand, zo is na afloop van de ontmoeting meegedeeld.

"We hebben een stand van zaken van opgemaakt", verklaarde Axel Piers, gevangenisdirecteur van Bergen. "We moeten zo snel mogelijk een oplossing vinden. Het probleem van de overbevolking blijft de prioriteit".

De directeurs hebben alvast enkele voorstellen besproken die al eerder gelanceerd waren, zoals de mogelijkheid om het Rode Kruis voor sommige taken in te zetten, zo verduidelijkt ook Frédéric de Thier van de gevangenis van Marche-en-Famenne. "De oplossing ligt ook in de handen van de vakbonden", benadrukt hij nog. "Er moet een oplossing komen want de toestand in sommige gevangenissen is onhoudbaar."

In de Brusselse en Waalse gevangenissen wordt al meer dan twee weken gestaakt door het gevangenispersoneel. Ze pikken de besparingsplannen van minister Geens niet langer. Ook de tegenvoorstellen van Geens - besparingen bevriezen, opnieuw meer aanwervingen, flexipremie - werden al meerdere keren verworpen door de Franstalige gevangenisbonden.