100.000 liter diesel gestolen met tuinslang

Een bende heeft op een hallucinante manier 100.000 liter diesel gestolen. De criminelen maakten een gat in een ondergrondse leiding van Total, sloten er een tuinslang op aan en vulden reservoirs in een gehuurde loods. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De diefstal kwam aan het licht toen de politie binnenviel in een hangar in Bornem waarbij de 100.000 liter afgetapte diesel werd gevonden. De bende is spoorloos.

De nog onbekende daders hadden in het begin van het jaar via een tussenpersoon een grote loods gehuurd in de industriezone Klein-Mechelen in het Antwerpse Bornem. De daders wisten waarom ze uitgerekend die leegstaande loods wilden: op amper 120 meter liggen ondergrondse pijpleidingen van Total Raffinaderij Antwerpen. Door één van de drie 88 kilometer lange leidingen stroomt afgewerkte diesel. Om bij de leiding te geraken, moesten ze anderhalve meter diep graven. Waarna één gaatje in de 30 centimeter dikke buis volstond om er een tuinslang op aan te sluiten.

Loods
Intussen hadden ze ook al een greppeltje gegraven van aan de pijpleiding tot aan de gehuurde loods om de slang in te verbergen. Het metersdiepe gat dat ze groeven naar de pijpleiding gooiden ze terug dicht.

Drukverlies
Het was Total zelf dat de diefstal op het spoor kwam en de politie inlichtte. Het bedrijf had een "licht" drukverlies op één van de leidingen vastgesteld. Zodra de aangekoppelde tuinslang gevonden werd, werd ook de loods gevonden. De immense voorraad van 100.000 liter die er stond toen de politie binnenviel, stond op houten paletten klaar om vervoerd te worden.

Er was op het moment van de inval niemand aanwezig. Er loopt een onderzoek naar de daders.

Foto: archief