Meer alcoholcontroles tijdens EK-voetbal

De politie gaat extra alcoholcontroles houden tijdens het EK voetbal. En daar zijn goede redenen voor: tijdens het WK, twee jaar geleden, gebeurden er de hélft meer verkeersongevallen op dagen dat dat de Rode Duivels speelden. Dat blijkt uit cijfers van het Belgisch instituut voor de verkeersveiligheid. Veel mensen drinken dan te veel en lappen de verkeersregels aan hun laars. 

Een maand voor de start van het EK voetbal in Frankrijk roept het BIVV samen met de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) en AB InBev alle bestuurders op om zich verantwoordelijk te gedragen op de weg.

WK Brazilië
Het BIVV analyseerde de ongevallencijfers tijdens de vijf matchdagen waarop de Rode Duivels speelden op het WK voetbal in Brazilië en vergeleek die met de cijfers van dezelfde dagen tussen 2010 en 2013. Uit die analyse blijkt dat het aantal letselongevallen in het uur vóór de match met 20 procent steeg en in het uur ná de match zelfs met 50 procent.

Tijdens de match daalde het aantal letselongevallen dan weer met 50 procent, "maar dat lage cijfer kon wel het hoge aantal ongevallen voor of na de match niet compenseren", zegt het BIVV.

Alcohol
Voorts blijkt dat meer bestuurders die betrokken waren bij letselongevallen, onder invloed waren van alcohol. Op wedstrijddagen van de Rode Duivels was dat bij 8,5 procent van de ongevallen, terwijl dat op gelijkaardige dagen in 2014 zonder match 6,4 procent was.

Met het EK voetbal in Frankrijk voor de deur, roept het BIVV bestuurders dan ook op om zich "verantwoordelijk" te gedragen. Tijdens het evenement worden er daarom meer controles uitgevoerd en sensibiliseringsspotjes uitgezonden, waarin ook enkele spelers van de Rode Duivels te zien zijn.