Dossier Aanslagen Brussel

"Veel vrije bedden in UZ Saint-Luc op 22/03"

In de parlementaire onderzoekscommissie zijn vandaag een aantal communicatieproblemen aangekaart die zich voordeden op de dag van de aanslagen. “Het universitair ziekenhuis Saint-Luc bleef onderbezet door een communicatiefout. Dat mag niet gebeuren”, zegt commissielid Stefaan Van Hecke (Groen).

“Het UZ Saint-Luc was voorbehouden voor de slachtoffers van de aanslag in Maalbeek. Er werd dan ook gecommuniceerd dat de slachtoffers van Zaventem niet naar daar mochten gestuurd worden. Achteraf bleek dat er weinig slachtoffers van Maalbeek naar het UZ werden overgebracht en dat het ziekenhuis, ondanks zijn hoge capaciteit, onderbenut bleef. Nu was dit een beslissing van een persoon, maar zulke zaken moeten worden opgenomen in een medisch rampenplan, zodat de communicatie zeer duidelijk is." 

Eerder op de dag liet ook luitenant-kolonel Eric Mergny, de man die medisch de lakens uitdeelde op Zaventem, weten dat hij zich stoorde aan het feit dat er geen gewonden naar Saint-Luc gebracht mochten worden.