Dossier Aanslagen Brussel

"Wel genoeg ambulances op 22/03"

Op de eerste dag van de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen in Zaventem en Brussel heeft provinciegouverneur Lodewijk De Witte de hulpdiensten verdedigd. Brussels staatssecretaris Cécile Jodogne had vanochtend nog kritiek geuit op de noodcentrale van Leuven, omdat die zou getreuzeld hebben om meer ambulances te sturen naar Zaventem. Maar volgens De Witte hield de noodcentrale ziekenwagens achter de hand voor andere incidenten. Ook luitenant-kolonel Eric Mergny, de man die medisch de lakens uitdeelde op Zaventem, weerlegt de kritiek van Jodogne. 

Zes weken na de aanslagen heeft de onderzoekscommissie het inhoudelijke werk aangevat. De focus lag vandaag op de hulpverlening op en rond Brussels Airport.

“Snel en efficiënt gewerkt”
Gouverneur De Witte beet de spits af. Hij is ervan overtuigd dat de hulp- en veiligheidsdiensten snel en efficiënt gewerkt hebben na de ontploffingen in Zaventem. De eerste brandweerwagen was om 8u05 aan de vertrekhal, de eerste ambulance om 8u14. "Maar dat betekent niet dat alles feilloos is verlopen", onderstreepte hij meteen als eerste genodigde in de commissie.

"Het loop nooit volgens het boekje en nooit helemaal feilloos", zo drukte De Witte de commissie op het hart, bogend op zijn ervaringen met rampen uit het verleden. Belangrijk is volgens hem vooral dat plannen klaarliggen en genoeg geoefend is. Brussels Airport deed in april 2015 nog een grote rampenoefening en in december organiseerde de provincie een tafeloefening over mogelijke terreur in Vlaams-Brabant.

“Verbaasd over kritiek”
De Witte kreeg ook meteen vragen over het aantal ambulances dat in eerste instantie naar Brussels Aiport werd gestuurd. Brussels staatssecretaris Jodogne zei immers eerder op de dag dat er volgens haar "meer ambulances sneller ter plaatse hadden ­kunnen zijn". "Ik denk dat de Leuvense hulpcentrale de ernst van de situatie heeft onderschat", aldus de politica van Défi - het voormalige FDF - in enkele kranten.

De Witte toonde zich verbaasd dat de kritiek van Jodogne nu in de media opdook, nadat ze die ze eind maart al had geuit in een brief. Zelf sprak De Witte zich niet uit, maar De Block heeft Jodogne wel al geantwoord dat er wel degelijk voldoende ambulances ter plaatse waren. 

"Geen tekort aan ambulances"
Er is nooit een tekort geweest aan personeel, materiaal of ambulances na de aanslagen op Brussels Airport. Dat zegt luitenant-kolonel Eric Mergny, de man die medisch de lakens uitdeelde op Zaventem. Wat hem wel wat stoorde, was dat hij geen gewonden naar het universitair ziekenhuis Saint-Luc mocht sturen, hoewel daar achteraf nog heel wat bedden vrij bleken te zijn.

Niettemin botste ook Mergny op problemen, met name bij de communicatie. De gsm-netwerken lagen al snel plat, en ook het ASTRID-systeem van de hulpdiensten zorgde voor frustraties. "Ik denk niet dat het een slecht systeem is, maar misschien zijn er te veel mensen met een radio", aldus de luitenant-kolonel, die voor de toekomst ook de inzet opperde van specifieke radio-operatoren om zo de medici te ontzien. Frustrerender nog was echter dat ASTRID Mergny niet in contact kon brengen met de verschillende ziekenhuizen, maar enkel met de 112-post van Leuven.