Opnieuw onrust in gevangenis Merksplas

In de gevangenis van Merksplas is het vandaag opnieuw onrustig, na de grootschalige opstand waarbij zowat 170 gedetineerden in de nacht van zaterdag op zondag vernielingen aanbrachten en brand stichtten. Dat zegt Frank Wilrycx (Open Vld), de burgemeester van Merksplas. Heel wat gedetineerden, ook zij die niet betrokken waren bij het eerdere incident, zouden misnoegd zijn omdat ze in overbevolkte cellen moeten slapen nu er 150 cellen te ernstig beschadigd zijn voor gebruik.

"De politie is nog steeds permanent aanwezig in de gevangenis om alles onder controle te houden", zegt Wilrycx maandag. "Volgens de laatste berichten dreigt de situatie voorlopig wel niet meer te escaleren."

Volgens Wilrycx werd al een honderdtal gedetineerden naar andere gevangenissen overgebracht, terwijl heel wat anderen binnen het complex van Merksplas in een andere cel werden geplaatst. "Maar dat kan niet blijven duren. Sommige cellen zitten overvol en de beschadigde cellen zullen lang onbeschikbaar blijven.

Bovendien kan ook de binnenkoer nog niet betreden worden", zegt de burgemeester. "Er is dus een meer permanente oplossing nodig. Een mogelijkheid zou kunnen zijn om weer gedetineerden naar het Nederlandse Tilburg over te brengen. Dat systeem bestond al, maar werd de laatste tijd afgebouwd."

"Politie spoot pepperspray onder poort"
“De politie heeft op een bepaald moment moeten ingrijpen”, vertelt Veerle De Vries van de politie Antwerpen. “De politieagenten spoten pepperspray onder de poort, maar eigenlijk is alles zeer rustig verlopen. De gevangenen zijn dan weer achteruitgegaan, de poort kon opengaan en ze zijn terug naar hun cel begeleid.”