Dossier Terreurdreiging

Proces Verviers geschorst door acties Veiligheidskorps

Het proces over de terreurcel van Verviers is maandagnamiddag om 15.30 uur geschorst, niet omdat de voorzitter klaar was met de ondervraging van de verdachten, maar omdat het Veiligheidskorps weigert na 16.00 uur te werken. Het gaat om een spontane actie van de leden van het Veiligheidskorps, die beslist hebben hun statuut naar de letter te interpreteren zolang er geen duidelijkheid komt over hun statuut en toekomst. De actie kan alvast op weinig begrip rekenen van voorzitter Pierre Hendrickx, die het terreurproces voorzit.

Het Veiligheidskorps, dat instaat voor de overbrenging van de gedetineerden vanuit de gevangenissen naar het Justitiepaleis en hun voorleiding in de zittingszalen, werkt in verschillende ploegen, waarvan de laatste om 08.00 uur 's ochtends begint. Maandag hebben de leden van het korps in een spontane actie beslist hun statuut, dat voorschrijft dat ze niet langer dan 7 uur en 36 minuten mogen werken, strikt naar de letter te interpreteren en stipt om 16.00 uur te stoppen met werken. Volgens bronnen binnen het Korps zijn de leden het beu dat een aantal premies en promoties op zich laten wachten, en er geen duidelijkheid komt over hun statuut en toekomst. Vergaderingen daarover zouden steeds uitgesteld worden.

"Daardoor is er geen controle meer mogelijk aan de ingang van de zittingszaal waar het terreurproces plaatsvindt en komt de openbaarheid van de debatten in het gevaar", meldde voorzitter Hendrickx, die besloot de zitting daarop te schorsen. "Ik stel vast en ik betreur dat dergelijke sociale conflicten steeds uitgevochten worden wanneer er geruchtmakende processen plaatsvinden. Mocht iedereen in dit land de nodige beroepseer aan de dag leggen, zouden we minder vaak voor dergelijke aberrante situaties komen te staan."

"Wereldwijd belachelijk gemaakt"
“De voorzitter van de rechtbank vindt het uiteraard enorm jammer dat het vandaag zo gelopen is”, zegt VTM NIEUWS-journaliste Nathalie Dyck. “Justitie wordt natuurlijk wereldwijd belachelijk gemaakt, want er is veel pers aanwezig. Het is een probleem dat al jaren gekend is, maar er is nog steeds geen oplossing. In principe duurt het proces drie weken, maar als er zich nog onvoorziene omstandigheden voordoen kan dat uiteraard langer duren”

Bekijk ook: