Verplichte EHBO-cursus voor rijexamen?

Brussels staatssecretaris voor Veiligheid Bianca Debaets (CD&V) wil twee extra lesuren EHBO opnemen in het theoretisch rijexamen. Dit meldt het Laatste Nieuws en La Dernière Heure.

Debaets wil dat jonge bestuurders tijdens die twee extra lesuren EHBO leren omgaan met gevaarlijke situaties zoals geknelde slachtoffers, inschatten van eigen blessures of brandende wagens. Ze wil ook dat toekomstige bestuurders zich bewust zijn van mogelijke levensbelangrijke reacties na een verkeersongeval, in afwachting van de hulpdiensten. Alle praktische details rond het EHBO-lessenpakket moeten wel nog worden besproken. Debaets denkt hiervoor aan een samenwerking met het Rode Kruis. De opleiding moet volgens haar verplicht worden, maar het mag de leerlingen geen extra kosten opleveren.

Op alle regionale niveaus wordt de hervorming rond het behalen van een rijbewijs gevoerd. Het idee van staatssecretaris Debaets is niet nieuw. In andere Europese landen is een EHBO-cursus al opgenomen in de leerstof van het theoretisch examen. De eindbeslissing ligt wel in handen van de federale regering.