Zwemmen buiten zwemzone = boete

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé wil wie ondanks een zwemverbod toch in zee duikt, veel strenger aanpakken. "Iedereen die zich nog in zee waagt buiten de toegelaten zones, moet voortaan een boete krijgen", zegt hij in de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Het voorbije weekend mocht enkel in bepaalde zones in Blankenberge en De Haan in zee worden gezwommen. Toch waren in elke kustgemeente zwemmers te zien. Wie zich toch in zee waagt, riskeert in theorie een boete van 250 euro, maar in de praktijk wordt er nu geen enkele boete uitgeschreven. "Maar mensen die zich niet aan de regels houden, moeten altijd beboet worden", vindt de gouverneur.

Dure reddingsacties
Voor wie in de problemen geraakt en uit het water gered moet worden, is de gouverneur nog strenger. "Zo'n redding kost duizenden euro's. Alleen al om de reddingshelikopter NH90 een uur in de lucht te houden, loopt de brandstoffactuur op tot 1.000 euro. Die rekening moeten de mensen zelf betalen. De staat kan niet blijven opdraaien voor wie de wet overtreedt."

"In principe moeten er in deze tijd van het jaar helemaal géén redders zijn. Het water is nog te koud, en dus gevaarlijk. Het is al voorgekomen dat iemand om het leven kwam door een te bruuske overgang van warm naar koud", aldus de gourverneur. Officieel moeten de redders pas begin juli paraat staan.