Veertigtal soldaten ingezet in drie gevangenissen

In de gevangenissen van Lantin, Sint-Gillis en Vorst zullen soldaten worden ingezet voor de bewaking. Zij zullen de taak van de stakende cipiers overnemen. Het leger is daar opgeroepen omdat het de grootste gevangenissen zijn. Dat bevestigen de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie aan VTM NIEUWS.

Het kernkabinet vorderde zondag de bijstand op van het leger voor "bijkomende humanitaire bijstand" in de Brusselse en Waalse gevangenissen. Daar wordt al dertien dagen gestaakt door de cipiers, die de plannen van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) over een nieuwe manier van werken, verwerpen.

In eerste instantie zouden 180 militairen - zes pelotons van dertig personen - klaarstaan om ondersteuning te bieden in de gevangenissen. Het aantal soldaten dat effectief een bewakingsopdracht zal uitvoeren, blijkt nu veel lager te liggen. "Het gaat om een veertigtal militairen", zegt Yves Huwart, secretaris-generaal van de militaire vakbond ACMP.

Eisen
Hoewel de opvordering van het leger niet kan geweigerd worden, hebben de legervakbonden toch enkele eisen aan de minister op tafel gelegd. Edwin Lauwereins van VSOA Defensie wil dat er minstens 1.000 extra militairen worden aangeworven zodat het leger al zijn taken kan vervullen.

Bekijk ook: