Dossier Aanslagen Brussel

"Leuvense 100 onderschatte aanslag"

"Er hadden meer ambulances sneller ter plaatse kunnen zijn", dat zegt  Brussels staatssecretaris Cécile Jodogne (Défi) . Nog voor de commissie 22/03 vandaag echt van start gaat, wijst zij de Leuvense hulpdiensten met de vinger. Dat schrijven de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad.

Op het momenten van de aanslagen, tussen 8.03 en 8.55 uur, talmde het Leuvense hulpcentrum bij het uitsturen van medische versterking. Dat blijkt uit het logboek van de Brusselse hulpdiensten Siamu dat werd opgevraagd door Cécile Jodogne (Défi), staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest belast met onder meer Dringende Medische Hulp en Brandbestrijding.

Situatie onderschat
"Het ging om een uitzonderlijke situatie en de hulpdiensten hebben zeer efficiënt gereageerd", zegt Jodogne. "Maar we moeten durven toe te geven dat er problemen waren. En dat er meer ambulances sneller ter plaatse hadden kunnen zijn. Ik denk dat de Leuvense hulpcentrale de ernst van de situatie heeft onderschat.”

Commissievoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) liet weten dat hij zo lang mogelijk wil vermijden dat er een communautaire kaart wordt getrokken, iets wat Jodogne volgens De Standaard nu al heeft gedaan.