[POLL] Bijna 1 op 3 Belgen wil vertrek uit EU

29 procent van de Belgen zou stemmen voor een vertrek uit de Europese Unie. Dat blijkt uit een peiling van Ipsos in samenwerking met VTM NIEUWS, Het Laatste Nieuws, Le Soir en RTL. De enquête werd wereldwijd online afgenomen in veertien landen waaronder België, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië, Polen, Spanje en Zweden, telkens bij 500 tot 1.000 volwassenen jonger dan 65 jaar.

Uit die peiling blijkt nog meer dat 42 procent van de Belgen een referendum wil over het lidmaatschap van België in de Europese Unie. In de andere onderzochte landen toont bijna de helft (45 procent) zich voorstander van zo'n referendum.  Mocht er een referendum komen over het EU-lidmaatschap, dan zou een derde van de geselecteerde landen ervoor kiezen om de EU te verlaten. In België gaat het dus om 29 procent.

Brexit
De helft van de Europeanen denkt dat Groot-Brittannië de EU zal verlaten, terwijl dat cijfer Groot-Brittannië veel lager ligt. Een minderheid (35%) van de Britten denkt dat hun regering zal beslissen de EU te verlaten. Mocht het toch tot een 'Brexit' komen, denkt de helft van de Europeanen dat dat meer schade zal toerichten aan de EU dan aan het Verenigd Koninkrijk zelf.

De negen onderzochte EU-landen vertegenwoordigen ongeveer driekwart van de EU-bevolking en ongeveer 80% van het BBP. De resultaten van de enquête worden ter gelegenheid van de Dag van Europa bekendgemaakt. De Europadag is de verjaardag van de Schuman-verklaring die pleit voor een grotere politieke samenwerking in Europa en die wordt gezien als de basis tot de oprichting van de Europese Unie.