Onrust in gevangenis Antwerpen

Het was deze avond een tijd lang onrustig in de gevangenis van Antwerpen in de Begijnenstraat. "Een deel van de gevangenen wilde 's avonds niet meer terug naar de cel", zegt Wouter Bruyns van de politie Antwerpen. De politie kwam ter plaatse om te onderhandelen. De juiste aanleiding voor de onrust is niet gekend.

Net zoals in Merksplas wilde ook in Antwerpen een aantal gedetineerden niet van buiten terugkeren naar de cel. De politie kwam met een aantal manschappen ter plaatse en praatte op de gedetineerden in. "Na een tijdje is een tiental personen spontaan teruggekeerd. De rest blokkeerde nog de doorgang, mogelijk om een punt te maken. Om wat ruimte te creëren is een beetje pepperspray gebruikt, maar enkel naar het onderlichaam en zeker niet richting gezicht. Daarop is ook de rest, onder politiebegeleiding, heel gemakkelijk naar hun cel teruggekeerd", zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. Omstreeks 22.50 uur was de interventie afgelopen.

De aanleiding voor de kortstondige onrust is niet gekend. Het is evenmin duidelijk of er onder de buitenblijvers gedetineerden waren die pas vanuit Merksplas zijn overgeplaatst, nadat het daar de avond ervoor tot een grote opstand met aanzienlijke vernielingen kwam.