Beste weekend voor kust in 10 jaar

De toeristische sector aan de kust heeft er een sterk hemelvaartweekend opzitten. Dat zegt provinciebedrijf Westtoer na een bevraging zondagmiddag. "Het sterkste verlengde weekend in jaren", klinkt het.

Vier dagen lang was de kust enorm in trek. Westtoer verwachtte voor het weekend een half miljoen toeristen. Dat aantal lijkt vlot te zijn gehaald de afgelopen dagen. Exacte cijfers zijn er nog niet maar dat het een van de beste weekends in jaren was, is zeker. De Panne noemde het hemelvaartsweekend zaterdag al het drukste voorjaarsweekend van de jongste tien jaar met naar schatting 50.000 tot 75.000 bezoekers.

Ook verblijfstoeristen vonden vlot hun weg naar zee. De hotels hadden een bezettingsgraad van 90 procent en meer. De last-minuteboekingen stroomden de jongste dagen volop binnen. "Een opsteker voor de ganse kust na een moeilijke periode met heel wat kwakkelweer", klinkt het bij Westtoer, dat al uitkijkt naar het pinksterweekend.

Afgelopen weekend is nog maar eens gebleken dat de kust een vierseizoenenbestemming is en dat de regio een enorme aantrekkingskracht heeft voor kortbijvakanties.

Ook elders in de provincie West-Vlaanderen werd verfrissing gezocht. Zo zijn vroeger dan voorzien redders opgetrommeld voor het Provinciedomein De Gavers in Harelbeke, waar kon gezwommen worden. Aan de kust kon enkel gezwommen worden in Blankenberge en De Haan, de andere kustgemeenten volgen later. Er waren een paar reddingsacties maar grote problemen waren er niet.