Soldaten moeten cipiers vervangen

De regering gaat het leger inzetten om mee de Brusselse en Waalse gevangenissen te bewaken "met het oog op het leveren van bijkomende humanitaire ondersteuning". Vanavond wordt nog beslist wanneer en waar de soldaten worden ingezet. "Dat zal in elk geval binnen de eerste uren zijn, laat ons zeggen vanaf morgen", zegt minister van Justitie Koen Geens aan VTM NIEUWS.

"Deze beslissing is noodzakelijk omdat de directies, het werkwillig gevangenispersoneel, de politie, de civiele bescherming en het Rode Kruis reeds twaalf dagen stand houden in de uiterst moeilijke omstandigheden die door de algemene staking in de Brusselse en Waalse instellingen wordt veroorzaakt", meldt het kabinet van premier Michel, "De steun moet met name toelaten om de situatie van de gedetineerden in de getroffen gevangenissen op het stuk van de basisrechten te verbeteren."

180 soldaten
In totaal zouden voorlopig 180 soldaten worden ingezet, zes pelotons bestaande uit 30 soldaten. Minister Geens bekijkt nu waar die zullen worden ingezet.

Crisisoverleg
Deze middag zei Geens al in VTM NIEUWS dat de regering dringend naar een oplossing moest zoeken. "De regering moet zich de komende uren beraden over hoe ze er voor zorgt dat dit niet nog verslechtert want dit is nationaal noch internationaal een goede situatie", zei hij toen, "Humanitair is er duidelijk een probleem met onze gevangenissen." Nu is er dus een beslissing van het kernkabinet.