Enorme ravage na opstand gevangenis Merksplas

In de gevangenis van Merksplas is gisteravond een opstand van gevangenen uitgebroken. Zo'n 200 gedetineerden weigerden om na de avondwandeling terug naar hun cel te gaan. Ze hebben de binnenkoer bezet, met stenen gesmeten en brandjes gesticht. De politie en de brandweer kwamen ter plaatse, maar sinds vanochtend is de actie afgelopen.

De gedetineerden weigerden volgens burgemeester Frank Wilrycx na de wandeling naar binnen te gaan. Ze zouden ruiten en meubilair hebben stukgegooid, brand hebben gesticht en met stenen hebben gegooid. De brandweer kwam ter plaatse voor het blussen van brandjes op de binnenkoer. De politie probeerde de gevangenen mee te kalmeren. Eén gevangene zou van de chaos gebruik gemaakt hebben om te ontsnappen, maar hij zou inmiddels opnieuw opgepakt zijn.

Enorme ravage
Door grootschalige vernielingen en brandstichtingen - ook binnenshuis - zijn verschillende afdelingen onbruikbaar geworden. Een honderdtal gedetineerden werd in andere gevangenissen overgebracht. Zo is vernomen bij Frank Wilrycx (Open Vld), burgemeester van Merksplas, die opnieuw pleit voor dringende investeringen in de strafinrichting. Twee gedetineerden raakten lichtgewond.

Volgens de Open Vld'er is er bij de opstand grootschalige schade aangericht. "Er is brand gesticht, muren zijn gekapt, ramen ingegooid, deuren en sloten geforceerd. Hele cellen zijn met de grond gelijk gemaakt. Een aantal blokken is niet meer leefbaar, ook in de komende maanden niet. Ik heb dit nog nooit gezien", vervolgt hij. "Men heeft ook brand gesticht terwijl er nog mensen in de cellen zaten. Dat is een ernstig vergrijp waardoor er mogelijk een onderzoek komt."

"Nog nooit gezien"
Ronny Jansen werkt al dertig jaar in de gevangenis van Merksplas, maar zo’n opstand heeft hij nog nooit meegemaakt. “Ik heb een aantal rellen meegemaakt, maar dit was twee tot drie keer erger. Bij daglicht kwam ik zelfs tot de ontdekking dat het allemaal erger is dan gisteravond. Sommige collega’s zitten er echt onderdoor.”