Tien tips voor een veilige barbecue

Door het mooie weer lijkt het barbecueseizoen volop geopend. Maar dat brengt ook een aantal gevaren met zich mee. Gisteravond raakte een vrouw in Westerlo zwaar verbrand tijdens het barbecueën. Jaarlijks belanden een tweehonderdtal mensen op spoed met brandwonden. Deze tien tips van Baloise Insurance zorgen er dan ook voor dat je veilig kan genieten van uw eetfestijn. 

1. Plaats je barbecue op een stevige ondergrond
Plaats de barbecue niet op een wankelende tuintafel, maar zorg voor een stevige, stabiele en vlakke ondergrond. Zorg dat spelende kinderen of enthousiaste huisdieren de barbecue niet kunnen omverlopen. 

2. Zorg voor een windvrije plaats
De vonken op de barbecue kunnen in combinatie met een plotse windstoot gemakkelijk een brand veroorzaken. Vooral als die in de buurt van een tent, een eettafel of een woning staat. Plaats daarom het toestel op een windvrije plaats en scherm eventueel voldoende af met een windscherm. 

3. Steek de barbecue veilig aan
Steek het vuur aan met producten en houtskool die een CE-markering hebben. Gebruik nooit spiritus, brandgel of petroleum, want deze vloeistoffen veroorzaken een steekvlam. 

4. Gebruik een blaasbalg of waaier
Veel mensen gebruiken een haardroger om het vuur sneller te doen branden, maar ook dat kan een steekvlam veroorzaken. Beter is om een blaasbalg of waaier te gebruiken om het vuur aan te wakkeren. 

5. Let op met kleding
Niet elk t-shirt is geschikt om achter de barbecue te staan. Best draag je katoenen kledij en handschoenen. Barbecueën in zwempak of in ontbloot bovenlijf is 'not done', ook nylon moet vermijden worden. 

6.  Drink niet
Hou ten allen tijde je verstand erbij tijdens het barbecueën. Drink zeker geen alcohol tijdens het bakken, maar houd ook alcoholische dranken zo ver mogelijk weg van het toestel. De hitte kan alcoholdampen doen ontvlammen en die kunnen ernstige brandwonden veroorzaken. 

7. Controleer de toevoerslang van je gasbarbecue
Kijk de toevoerslang van je gasbarbecue zeker na op gaatjes. Dit doe je door de slang in te smeren met zeepsop. Zodra er belletjes ontstaan, weet je dat het tijd is voor vervanging.

8. Gebruik veilig materiaal
Gebruik zoveel mogelijk materiaal met houten handvaten. Vleestangen of -spiezen met metalen handvaten worden warm en kunnen ook brandworden veroorzaaken. Vermijd ook dat het vet opspat, dit doe je door niet te veel in het vlees te prikken. 

9. Hou een blusmiddel bij de hand
Beter voorkomen dan genezen. Zet een emmer zand, een dweil of een brandblusser klaar, zo kan je snel ingrijpen als er iets misloopt. 

10. Doof je barbecue met zand
Doof je barbecue met zand, want de houtskool blijft na gebruik nog urenlang nagloeien. Let wel op, zand neemt de hitte van de barbecue niet weg, dus de houtskool blijft nog erg lang gevaarlijk heet.