405 nieuwe personeelsleden in gevangenissen

Er is een protocolakkoord tussen de cipiers en minister van Justitie Koen Geens (CD&V). "Minister Geens was duidelijk heel tevreden en kondigde aan dat er 405 nieuwe personeelsleden worden voorzien in de gevangenissen. Daarmee halen de vakbonden een belangrijke slag binnen", zegt VTM NIEUWS journaliste Nathalie Dyck. De vakbonden zullen het akkoord wel nog voorleggen aan hun achterban.

Het ziet er naar uit dat Geens na een dag onderhandelen een einde kan maken aan de stakingen in enkele gevangenissen in Brussel en Wallonië. Daar hebben de cipiers al meer dan tien dagen het werk neergelegd. De staking is ondertussen ook naar Vlaanderen uitgebreid. In de gevangenis van Beveren zijn dertig bewakers beginnen te staken vandaag. De politie en de civiele bescherming nemen hun werk voorlopig over. Alleen de liberale vakbond ondersteunt de actie. Volgens de stakers is de werkdruk in de gevangenis te hoog, er moeten dringend nieuwe cipiers bijkomen.

Rekrutering
"Dit akkoord bestaat erin dat in 2016 405 nieuwe personeelsleden zullen gerekruteerd worden op het niveau van ons gevangenispersoneel", zegt minister van Justitie Koen Geens. Honderd daarvan zijn reeds beslist in het kader van de maatregelen tegen het terrorisme. "Er zijn dus 305 nieuwe rekruteringen".

"Achterban beslist"
Er zitten zeker positieve elementen in het akkoord zegt Eddy De Smedt van de Liberale vakbond. "We hebben vandaag mogen vernemen dat er een heel pak nieuwe aanwervingen zijn, dus dat gaan we zeker voorleggen aan de achterban. Maar het zal de achterban zijn die zal beslissen wat er gaat gebeuren."