Nu ook staking in gevangenis Beveren

In de gevangenis van Beveren is in de loop van de voormiddag een actie uitgebroken onder de cipiers. Dat bevestigt het gevangeniswezen. Volgens de woordvoerster riep de liberale vakbond op tot de actie.

"Op dit moment gaat het om een individuele actie in één gevangenis, die de oproep van één vakbond, het VSOA, opvolgt", zegt de woordvoerster van het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen. "Het VSOA heeft gevraagd om over te gaan tot actie. De actie is gestart in Beveren, maar de andere gevangenissen zijn niet gevolgd."

Hoeveel cipiers het werk neergelegd hebben in Beveren, kan men niet zeggen. Maar wel is de hulp ingeroepen van de politie en de civiele bescherming.

Al meer dan een week zijn de cipiers aan het staken in de gevangenissen in Brussel en Wallonië. In Vlaanderen gingen de cipiers na de stakingsdag van vorige week, waartoe ACOD en ACV hadden opgeroepen, wel opnieuw aan de slag.

Sociaal overleg
Woensdag stelde minister van Justitie Koen Geens een protocolakkoord voor dat onder meer 350 aanwervingen voorziet, een bevriezing van de besparingen op 6 procent tot eind 2016, 1 op 1-vervanging van het vertrekkend personeel en een iets grotere flexipremie voor meer personeelsleden in de gevangenissen. Maar het voorstel werd aan Franstalige zijde verworpen. Er is vandaag nieuw sociaal overleg gaande, waarbij ook met de Franstalige gevangenisdirecteurs overlegd werd.

“We hebben te maken met mensen die als ratten opgesloten zitten in een cel van negen vierkante meter. Maar ook met agenten die er werken, die ook op de knieën zitten, die hopen dat de mensen die in ons land iets te beslissen hebben, ook echt iets beslissen.” Zo vat Marc Dizier, directeur van de gevangenis van Andenne de moeilijke situatie samen. 

Foto: Archief