Vrachtwagenchauffeur overleden na ongeval E17

De Bulgaarse buschauffeur die ernstig gewond raakte bij het ongeval op de E17 ter hoogte van Aalbeke deze middag, is overleden. In totaal waren 84 mensen bij het ongeval betrokken: 82 op de bus en twee vrachtwagenchauffeurs. Er werden 25 gewonden overgebracht naar de ziekenhuizen AZ Groeninge te Kortrijk en AZ Delta te Menen. Burgemeester van Kortrijk, Vincent Van Quickenborne, vraagt meer snelheidscontroles.

Het ongeval gebeurde om 12.03 uur. De Bulgaarse vrachtwagenchauffeur reed in op een Nedelandse dubbeldekbus, die op zijn beurt inreed op een stilstaande Belgische vrachtwagen. In totaal raakten 25 mensen gewond, van wie twee met levensbedreigende verwondingen werden afgevoerd. De gewonden werden overgebracht naar het AZ Groeninge in Kortrijk en het ziekenhuis in Menen.

Psychosociale bijstand
Een zeventigtal personen die niet gewond raakten, zijn overgebracht naar de brandweerkazerne in Kortrijk. Daar worden voedsel en drank voorzien. Er is ook ambulante zorg en psychosociale bijstand. De Nederlandse busmaatschappij, Bovotours, werd ondertussen gecontacteerd. Zij brengt twee bussen naar België, waarmee de betrokkenen ofwel kunnen verder reizen naar Frankrijk ofwel terugkeren naar Nederland.

Snelheidsbeperkingen
Het is het zoveelste ongeval ter hoogte van Aalbeke in de richting van Frankrijk, sinds de grenscontroles begin november van start gingen. "Er zijn snelheidsbeperkingen ingevoerd: 90 km/u vanaf Kortrijk-Oost en 70 km/u iets verderop. De federale wegpolitie voert snelheidscontroles uit. Ik heb gevraagd om er meer te doen en vroeger op het traject, vanaf Kortrijk-Oost. Controles op de snelweg zijn geen bevoegdheid van de lokale politie. Het is wel een feit dat daar veel te snel gereden wordt", zei Van Quickenborne.

Het ongeval gebeurde slechts enkele honderden meters van de plaats waar woensdag een vrachtwagenchauffeur omkwam na een aanrijding. Daar waren drie vrachtwagens bij betrokken, waarvan een volledig uitbrandde. Voor de chauffeur kwam alle hulp te laat. Ook hij was achteraan ingereden op de file.

Snelheidsbeperking niet nageleefd
De snelheidsbeperkingen werden waarschijnlijk niet nageleefd", zegt burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne. "Ik heb gevraagd aan de federale politie om nu controles uit te voeren."