Vandaag oplossing staking gevangenis?

Om de staking van de cipiers in de Brussels en Waalse gevangenissen op te vangen, worden ook agenten van de federale wegpolitie en de gerechtelijke politie ingeschakeld. De woordvoerder van de federale politie bevestigt de informatie. Deze voormiddag zat minister Geens opnieuw samen met de vakbonden om tot een oplossing te komen voor de cipiersstaking.

Al meer dan een week zijn de penitentiaire agenten aan het staken in de gevangenissen in Brussel en Wallonië. Om de bewaking in de gevangenis op peil te houden werd beroep gedaan op agenten van de lokale politie. Voor de politievakbonden wordt de toestand almaar problematischer, want na de grenscontroles en het terreurdossier is de werkdruk voor hen te groot geworden. “Het water staat ons aan de lippen. Wij kunnen het niet meer aan”, klinkt het.

“Vannacht zijn trouwens 20 agenten van de federale reserve, die opgevorderd waren om naar een gevangenis te gaan, gewoon naar huis gegaan”, zegt VTM NIEUWS-journaliste Nathalie Dyck. “Zij zagen het niet meer zitten. Dan is men beroep beginnen doen op agenten van verkeerseenheden, zelfs op gerechtelijke politie. Men spreekt er nu zelfs over om de leerlingen van de politiescholen op te vorderen. Dat kan natuurlijk niet, zegt de politievakbond.”

Opnieuw rond de tafel
De gevangenisdirecteurs hadden vandaag een werkvergadering met minister Geens. Volgens Nathalie Dyck kwamen zij “als 1 blok naar buiten om ook aan te dringen dat er vandaag een oplossing uit de bus zou komen. Want, zeggen ze, de situatie in onze gevangenis is werkelijk onhoudbaar aan het worden. Zij spreken zelfs van mensonterende, gevaarlijke situaties.”

Ondertussen gaat het overleg met de vakbonden gewoon door. “Rond de tafel zitten langs Vlaamse kant alleen de liberale vakbonden. Opmerkelijk is dan toch vast te stellen dat vannacht in de gevangenis van Beveren, waar de liberale vakbond veel aanhangers heeft, een staking is uitgebroken. Zo’n 30 cipiers hebben het werk neergelegd en moesten vervangen worden door politieagenten. De socialistische en de christelijke vakbond hebben intussen laten weten dat ze afstand nemen van die actie.”

"Mensen die als ratten opgesloten zitten"
“We hebben te maken met mensen die als ratten opgesloten zitten in een cel van negen vierkante meter", zo vat Marc Dizier van de gevangenis van Andenne de situatie samen. 'Maar ook met agenten die er werken, die ook op de knieën zitten, die hopen dat de mensen die in ons land iets te beslissen hebben, ook echt iets beslissen.”