21 gevangenen krijgen € 300 per dag

Zestien gedetineerden van de gevangenis van Lantin, twee gedetineerden van Hoei en drie geïnterneerden van Paifve hebben gelijk gekregen voor de rechtbank van eerste aanleg van Luik, waar ze aangeklaagd hadden dat de staking van de cipiers geen minimumdienst meer toelaat. Dat bericht Le Soir.

Volgens de advocaten van de klagers kunnen hun cliënten geen familiebezoeken meer ontvangen, hebben ze geen regelmatige toegang tot de douches en is het onmogelijk geworden om producten voor hygiëne te verkrijgen.

Ook de verdeling van maaltijden zou willekeurig verlopen en de activiteiten zijn geschrapt of teruggedrongen. Het zou ook onmogelijk zijn om telefoongesprekken te voeren en contact met de advocaten is moeilijk.

De rechtbank gaf klagers gelijk en veroordeelt de staat tot een boete van 300 euro per dag en per eiser als de staat hen niet dagelijks drie maaltijden (waarvan één warme) garandeert, een dagelijkse wandeling van minstens een uur, toegang tot de telefoon en minstens drie familiebezoeken per week, een normale toegang tot de douches en bezoeken van hun advocaten.

"Menselijk niet aanvaardbaar"
De Franstalige liga voor de mensenrechten roept de sociale partners en minister van Justitie Koen Geens op om mekaar zo snel mogelijk te zien om de besprekingen te hervatten. De staking van de cipiers die op 25 april begon, heeft voor de gedetineerden een "menselijk niet aanvaardbare situatie" veroorzaakt.

Als de situatie niet snel evolueert, zal de liga een klacht indienen tegen de autoriteiten voor het niet-verlenen van hulp aan een persoon in nood, aldus een persbericht.

"Al 7 zelfmoordpogingen in Lantin"
Dat het inderdaad behoorlijk zwaar is voor de gevangenen, vernam ook VTM NIEUWS-journaliste Nathalie Dyck. "De cellen zijn klein en de gedetineerden zitten daar al negen dagen en kunnen hun familie niet meer zien. De gevangenen die een beetje labieler zijn, die mentaal of psychisch niet zo sterk in hun schoenen staan, hebben het heel erg moeilijk. We horen zelfs dat in de gevangenis van Lantin de afgelopen 9 dagen maar liefst 7 gedetineerden een zelfmoordpoging hebben ondergaan. Dat zegt toch al iets", aldus VTM NIEUWS-journalist Nathalie Dyck

Geens: "We werken eraan met man en macht"
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) begrijpt dat de gevangenen naar de rechter stappen. "We hebben aantal mensenrechtelijke plichten tegenover gevangenen, zoals hen dagelijks de kans geven om te douchen en een wandeling te maken. Als we daar niet voor kunnen zorgen dan dreigen aansprakelijkheden zoals diegenen die we nu oplopen. We werken met man en macht om de politie, de civiele bescherming en het Rode Kruis in Wallonië te laten helpen aan de dagelijkse zorg voor de gevangenen, zodat een minimale vorm van dienst verzekerd wordt."