Wilde achtervolging op E40 eindigt in ongeval

Bij een wilde achtervolging op de E40 vanmorgen, heeft de politie geschoten op vier Irakezen, vermoedelijk mensensmokkelaars. De agenten wilden hen controleren in Jabbeke, maar ze vluchtten weg aan 200 kilometer per uur. Ze zijn de grens overgereden en uiteindelijk in Duinkerke gecrasht - ingereden op de file na een ongeval. Ze zijn zwaargewond. 

Rond 6 uur stond een verdacht Brits voertuig op de snelwegparking in Jabbeke. Volgens het parket kon op basis van heel concrete gegevens vermoed worden dat ze feiten van mensensmokkel aan het plegen waren. De West-Vlaamse wegpolitie ging ter plaatse voor een controle, maar de verdachten namen de vlucht. Tijdens de achtervolging probeerden de vermeende smokkelaars, zoals wel vaker, de politie aan te rijden. De politie vuurde op het voertuig van de verdachten. "Desondanks bleven de verdachten hun vlucht richting de Franse grens aanhouden en bleven zij levensgevaarlijke situaties creëren voor alle weggebruikers op de E40", aldus mensensmokkelmagistraat Frank Demeester.

Even voor Duinkerke was op dat moment al een ongeval gebeurd. De politie zag het ongeval en minderde onmiddellijk vaart. De vermeende mensensmokkelaars reden wel aan hoge snelheid in op de voertuigen die bij het eerdere ongeval betrokken waren. De vier inzittenden raakten zwaargewond, twee van hen zouden ook schotwonden in de rug en de schouder opgelopen hebben.

Op de snelwegparking in Jabbeke werden tientallen vluchtelingen aangetroffen. Ze zaten verstopt in vrachtwagens om op die manier te proberen via de Franse havens in het Verenigd Koninkrijk te geraken. De West-Vlaamse parkings van de E40 vormen al langer het geliefkoosde werkterrein van dergelijke smokkelbendes. "Het is een uiting van de drieste wijze waarop mensensmokkelaars reeds verscheidene jaren tewerk gaan. Zij schuwen geen enkel geweld ten aanzien van vluchtelingen, vrachtwagenchauffeurs en zeker niet ten aanzien van politie", aldus Frank Demeester. De vluchtende smokkelaars zorgen voor levensgevaarlijke situaties op de snelweg en zijn vaak in het bezit van wapens.

"Daarnaast werd reeds vastgesteld dat zij zich onder invloed van verdovende middelen naar de parkings begeven, of dat zij ter plaatse verdovende middelen gebruiken vooraleer zij hun smokkelactiviteiten aanvatten." Het volledige traject van de achtervolging zal aan beide kanten van de landsgrens onderzocht worden. De contacten en eerste afspraken tussen het parket van West-Vlaanderen en het parket van Duinkerke zijn hierover al gemaakt.