"Zeer moedig van Bas en zijn ouders"

In de eerste aflevering van Cathérine kreeg de jonge Bas een nieuw hart. De jongen had er lang op moeten wachten, maar overleed gisteren toch aan complicaties na de zware operatie. Jo Van Cleemput, die de harttransplantatie bij Bas uitvoerde, sprak bij VTM NIEUWS over de moed van Bas en zijn ouders. Het is eigenlijk heel bijzonder dat de ouders in deze omstandigheden opteren om het kindje donor te laten zijn. Zeker omdat het zo kort is na de harttransplantatie van Bas – een emotioneel moment.”

Zo’n ingreep houdt heel wat risico in, maar een overlijden noemt de cardioloog “eerder uitzonderlijk”. Als we 100 mensen transplanteren, dan zijn er 5 die overlijden binnen de 30 dagen na de transplantatie. Dat wil zeggen dat 95 mensen de eerste maand overleven. Het is ook moeilijk te zeggen welke mensen het goed gaan doen, en welke niet.”

Moeilijke afweging
“Omdat er een risico is aan een transplantatie, ga je alleen maar mensen transplanteren die zonder transplantatie een heel slechte prognose hebben en waarvan we eigenlijk zeker zijn dat zij het eerste jaar zonder transplantatie niet gaan halen”, zegt van Cleemput nog. “De meeste van die mensen hebben ook een heel slechte levenskwaliteit. We willen dus niet alleen hun prognose verbeteren en ook hun levenskwaliteit. Dat zijn de criteria, maar dat is natuurlijk geen wiskunde. Het blijft altijd inschatten.”

Bekijk ook: