Zo verloopt profiling op Zaventem

Elke reiziger die een vlucht neemt op Zaventem, heeft een kans om gepre-screend te worden. De politie is verantwoordelijk voor deze controles en zal de reizigers zowel willekeurig selecteren als gericht. Maar op basis van wat gebeurt dat dan? "Zeker niet op basis van ethnische profiling", zegt minister Jan Jambon.

Als het niet alleen op basis van uiterlijk gebeurt, hoe bepaalt de politie dan wel wie ze eruit kiezen om te controleren en wie niet? Veel details wil niemand daar voorlopig over kwijt. Maar verdachte gedragingen spelen alvast een grote rol, volgens minister Jan Jambon. Daar kan ook Guy Claes van Facilicom over meespreken. Facilicom voerder eerder controles op basis van profiling uit op de luchthaven van Schiphol. "Die profiling gebeurde inderdaad zeker niet op basis van ethniciteit", vertelt hij. "We letten bijvoorbeeld wel goed op het gedrag van de reizigers en gaan uit van het principe dat iedereen een terrorist zou kunnen zijn. Niet alleen dus de mensen met een baard of donkere huidskleur."

Camera's ontwijken
Maar hoe definieer je dan 'verdacht gedrag'? Ook daar wil Claes niet te veel over kwijt, uit veiligheidsoverwegingen. "Reizigers die duidelijk beveiligingscamera's- of personeel ontwijken of op bepaalde vragen niet willen antwoorden, of er zenuwachtig over doen", geeft hij aan als voorbeeld. "Op Schiphol kregen reizigers samengestelde vragenlijsten voor ze aan boord gingen. Die werden opgesteld door de luchthaven en de luchtvaartmaatschappijen zelf. Dus als je vloog met American Airlines, kreeg je daar een vragenlijst van, met zo'n 15 à 20 vragen. Een mogelijke vraag is of je zelf je bagage hebt ingepakt."

Als laatste spelen ook de reisroute en passagiersgegevens mee, volgens minister Jambon.

Veiligheidssnufjes
Nu zijn het nog politiemensen die reizigers screenen, maar binnenkort moeten ook technologische snufjes voor onze veiligheid zorgen op de luchthaven. "Dat zijn bijvoorbeeld camera's met gezichtsherkenning en explosievendetectoren", zegt VTM NIEUWS-journaliste Katleen Peeraer. "Alle partijen zijn het er over eens dat ze daar zwaar op willen inzetten en in willen investeren."

Bekijk ook: