Geen wachtrijen aan vertrekhal Zaventem

Het lijkt erop dat de nieuwe veiligheidsscreening op Brussels Airport, waarbij niet langer iedereen gecontroleerd wordt, effectief leidt tot minder lange wachtrijen. "Het gaat zeer goed. Er staan momenteel geen wachtrijen aan de controles", zegt luchthavenwoordvoerster Anke Fransen vanochtend.

Maandag en dinsdag moesten reizigers 's ochtends soms twee uur en langer aanschuiven aan de veiligheidscontrole in de tenten voor de vertrekhal, omdat elke reiziger en zijn bagage systematisch gecontroleerd werden. Sinds vandaag is de pre-screening versoepeld: iedereen kan nog gecontroleerd worden, maar niet iedereen wordt ook gecontroleerd. Dat kwamen de politievakbonden en vertegenwoordigers van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon gisteren overeen.

Afwachten tot grote piek
Die nieuwe aanpak lijkt te werken, want tijdens de eerste ochtendpiek verliep alles vlot, zegt Fransen. Het blijft nog even afwachten, want de voorbije dagen waren de problemen het grootst tussen 8 en 9 uur. Bovendien wordt het een drukke dag op de luchthaven, met tot 25.000 vertrekkende passagiers. Veel mensen hebben namelijk een verlengd weekend voor de boeg.

Brussels Airport blijft reizigers voorlopig aanraden om 3 uur voor het vertrek van hun vlucht op de luchthaven aanwezig te zijn. Woensdagnamiddag wordt bekeken of het advies aangepast kan worden, aldus nog de woordvoerster.

Bekijk ook: