Tommelein: "Biomassacentrale komt er niet"

"De biomassacentrale in Gent komt er niet". Dat zegt kersvers minister Bart Tommelein (Open Vld) Hiermee neemt hij een beslissing in de zaak die al voor heel wat hetze heeft gezorgd in ons land.

Bart Tommelein (Open Vld) volgt het negatief advies van het Vlaams Energieagentschap (VEA) over de subsidiëring van de biomassacentrale in Gent. Tommelein heeft het over een "onhaalbare kaart" en zal de komende periode met alternatieven komen.

De Vlaamse liberaal legt pas woensdag de eed af als opvolger van Annemie Turtelboom als minister van Energie, Financiën en Begroting. Het is voor hem nu al "overduidelijk" dat de biomassacentrale BEE (Belgian Eco Energy) in de Gentse haven er niet kan komen. "In heb alle elementen in ogenschouw genomen, maar op een bepaald moment is het studeerwerk gedaan. Nu weet iedereen wat mijn beslissing zal zijn en is het voor iedereen duidelijk", licht Tommelein toe. Hij merkt onder meer op dat volgens het advies van het VEA de subcontracten formeel niet in orde zijn en dat er geen garanties zijn over de herkomst van de grondstoffen.

Nieuwe voorstellen
Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten had afgelopen weekend het project reeds de wacht aangezegd. "Ik neem er nota van dat de coalitiepartners daarop hebben verklaard dat we met alternatieven moeten komen. Ik zal de komende periode met voorstellen komen", aldus nog Tommelein.

"Duurzame alternatieven"
Eerder al riepen verschillende milieuorganisaties de opvolger van minister Turtelboom, Bart Tommelein, op om geen steun toe te kennen aan de biomassacentrale van Belgian Eco Energy (BEE) in Gent, en de biomassacentrale van Langerlo stop te zetten.

Bond Beter Leefmilieu (BBL), Greenpeace, WWF, Natuurpunt, Bos+ en IEW wezen er op dat daardoor niet alleen de Turteltaks naar beneden zou gaan, maar het ook de Vlaamse regering de kans biedt om de energiedoelstsellingen op een veel duurzamere manier waar te maken.

Bekijk ook: