Geen maffia meer in biomassacentrale

Het bedrijf achter de biomassacentrale in Gent werkte samen met zakenmensen die banden zouden hebben met de Italiaanse maffia. De centrale kreeg daarom een negatief advies van het Vlaams Energieagentschap. De topman van de biomassacentrale, Michael Corten heeft de samenwerking intussen stopgezet.

Eén van de leveranciers van de centrale wordt genoemd in maffia-dossiers. Het gaat om Gershon-Ben Tovim, een Israëlier die in Namibie woont. De man levert houtafval, dat vanuit Namibië in Afrika naar Gent vervoerd wordt met schepen. Daar wordt dat hout verbrand om er energie mee op te wekken. 

"Heisa moet stoppen"
Bee Power Gent, de onderneming achter het project voor de Gentse biomassacentrale, gaat niet langer samenwerken met de grondstofleverancier. "Op dit moment lijkt mij dit de beste oplossing", zegt CEO Michael Corten. "We nemen afstand van deze leverancier om de heisa hierover te doen stoppen, ook al heeft dit implicaties voor ons. We zullen dus nog een leverancier moeten zoeken, maar er zitten er nog in de wachtrij."

Groene energie?
De biomassacentrale krijgt voor deze groene manier van energie opwekken tot 2 miljard euro subsidies. Maar volgens Greenpeace en sommige andere milieuorganisaties is die aanpak helemaal niet zo duurzaam.

Die kritiek komt samen in een negatief advies van het Vlaams Energieagentschap. Corten vermoedt nu dat dit aftredend minister Turtelboom wel heel goed uitkwam, en dat ze politieke druk uitoefende op het dossier. Want als de biomassacentrale er niet komt, en er dus ook geen subsidies nodig zijn, dan kon de 'omstreden' Turteltaks verlaagd worden.